Her girişimci bir gün mutlaka Melek Yatırımcılığı tadacaktır…

Genel

Her girişimci bir gün mutlaka Melek Yatırımcılığı tadacaktır…

Melek Yatırımcılık kavramı her girişimci için kaçınılmaz bir sondur. İster işinizin başında sermaye arayışında olun isterse kurduğunuz işi büyütüp, satıp şimdi ne yapacağım noktasında olun… Melek Yatırımcılık her zaman kapınızı çalacaktır. Ya onlardan sermaye isteyeceksiniz ya da elinizdeki sermaye ile siz bir Melek Yatırımcı olacaksınız..

Bu kavrama aşina olmayanlar için hemen açalım: Melek Yatırımcı bir girişimcinin ilk istediği 500.000 USD’ye kadar sermayeyi sağlayan, ama sermayenin yanında tecrübelerini ve iş bağlantılarını da girişimciye açan yatırımcılardır (VC – venture capital, risk sermayesi gibi aşamalarından önce). Genelde bir işin istediği sermayeyi 3-4 yatırımcı karşılar ve koydukları sermaye karşılığında hisse alırlar. Girişimci bu kurguda genelde çoğunluk hisseye sahip olur; ama oranlar her kurgulanan işin özelliklerine (patentli veya girişimcinin çok iyi bildiği bir alan olabilir) ve herkesin işe katacaklarına göre kurgulanır (yatırımcı satılacak ürünün Türkiye’deki tek distribütörü olabilir, çok önemli medya bağlantıları olabilir veya çok iyi internet trafiği sağlayabilir gibi). O yüzden bu hisse denklemi herkesin motivasyonunu uzun dönem tutma adına çok iyi kurgulanmalıdır ve tek bir doğru yoktur.

“Her girişimci mutlaka bir gün Melek Yatırımcılığı tadacaktır” diye konuya girmiştik. Ülkemizde bu kavramı 15 yıl önce ilk LabX olarak getirip 85 tane başarılı iş insanını Melek Yatırımcıya dönüştürdük. Sonucunda bununla 10 şirket kuruldu ve maceramız devam ediyor. Daha Türkiye olarak yolun başındayız ama Melek Yatırımcılığın dünyada ne kadar önemli bir konumda olduğunu anlamak için şu örneğe bakmak yeterli: ABD’de her yıl tam 50.000 şirketin toplamda 20 miyar dolar Melek Yatırımıyla kurulduğunu biliyor muydunuz?

Dahası Facebook, Hotmail, Twitter, Google, Apple gibi zamanımızın tüm fenomen şirketleri ilk 500.000 USD’lerini melek yatırımcılardan sağladı. Hatta Apple ve Google demişken, bu iki rakip şirketin dünyada melek yatırımcısına en çok kazandıran şirketler olduklarını biliyor muydunuz? İkisi de melek yatırımcılarına ilk koydukları paranın tam 13.000 katını kazandırmış. İnanılmaz ama sadece Melek Yatırımcılığa teknoloji yatırımı olarak da bakmamak lazım – mesela Kozmetik ürünleri satan dünyaca ünlü Body Shop zinciri de ilk melek yatırımcısına tam 4.000 kat kazandırmış.

Tabii Türkiye’de yavaş yavaş 2-3 yılda yatırımcısına 10 kat kazandıran şirketler görmeye başladık, başarı hikayelerinin artmasıyla bu zamanla daha da gelişecektir. Bugüne kadar Melek Yatırımcı kurguları ve şirketler kurmuş biri olarak sürdürülebilir başarının ancak sürdürülebilir ekip, motivasyon ve fikir gelişiminden geçtiğini gördüm. Bu şekilde kendi sermayesini kazanmış başarılı girişimciler geleceğin melek yatırımcıları olacaktır ve bu ekosistem böyle büyüyecektir. Gelişmiş ülkelerde melek yatırımcılıkla yılda 20.000 şirket kurulması hedefine Türkiye olarak erişmemize daha çok var gibi görülebilir; ama girişimcilik de zaten imkansızı başarmak değil midir?

Fuat Sami

Melek Yatırımcı

Fuat Sami Kimdir?

Türkiye’ye Melek Yatırımcılık kavramını getirerek, ilk Melek Yatırımcılık Ağı olan LabX’in de kurucusudur. Son dönemde ayrıca kurumsal hayatında kazandığı deneyimlerini televizyon sektörüne entegre etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Xanadu Media’ı kurmuş ve son 15 yılda Bir Fikrin mi Var markasıyla yapılan işlerin yapımcılığını üstlenmiştir. Tüm girişimcilik içerikleri Bir Fikrin mi Var Youtube kanalından izlenebilir, bu kanal şu anda Youtube’un en çok izlenen girişimcilik kanalıdır: www.youtube.com/birfikrinmivartv

Fuat Sami ayrıca çeşitli sivil toplum kuruluşu ve insiyatiflerde yer almakta ve girişimciliği Türkiye çapında arttırmak üzere bu kuruluşlarda aktif rol almaktadır:

  • JCI TOYP Türkiye 2011 Yılının En Başarılı Genci Ödülü
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Girişim Sermayesi Meclisi Üyesi
  • Girişim Benim Derneği Kurucusu ve Başkanı
  • Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği Eş Kurucusu ve YK Üyesi
  • Kıbrıslı İş insanları Derneği (KIBİSAD) Eş Kurucusu ve YK Üyesi
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Kurulu son iki dönem Üst Kurul Üyesi
  • Akredite Melek Yatırımcı (10’un üzerinde girişimde yatırımcı)