NURAN OĞUZ ÖZYILMAZ

EXCLUSIVE

Kars’ın İlk Kadın Girişimcisi, Kars Kaz Evi Kurucusu

Lider, Yön veren

Nerede Yaşıyor?

Kars

Konuşma Konu Başlıkları    

Yokluğumla Yola Çıktım

Kızı Kaza Ezdirmedim!

İçerik

Kars’ın ilk kadın girişimcisi olarak hem şehrimin hem de kadınların kaderini değiştirdim. Unutulmaya yüz tutmuş yöresel kaz etine yatırım yaparak, şehrimin turizminin canlanmasında büyük rol oynadım. Bu şehre bir fikir verdim, bir hikâye yazdım; Kars’la kazı özleştirdim, Kars’ın turizm elçisi oldum. Ekonomide farkındalık yaratarak kadınların özel sektörde iş gücüne katılmasını sağladım. Kars’ta ‘kızını ez, kazını ezme’ diye bir söz vardır. Çok şükür emeğimizle kızı kaza ezdirmedik, kazı da paraya çevirdik. En büyük destekçim ise kızlarım oldum.

Ben kendi yokluğumla yola çıktım; fakat bölgede çok insanın yokluğuna dokundum. Çünkü işimi hobi olarak değil geçim sıkıntısı nedeniyle yaptım. Doğduğum şehirden göç etmedim; yaşadığım bölgede fark yarattım. Turizme ses oldum: “Kars’a gelmek moda oldu, gelmeyen bu modadan kalır.” Daha Kars da yapacak çok şey var…

YAŞAM ÖYKÜSÜ

1957 tarihinde Kars’da doğmuştur. İlk, orta ve lise tahsilini Kars’da tamamladı. 1974 yılında Ticaret Lisesi’nden mezun oldu. 1976 yılında evlendi ve eşi çalışmasına izin vermedi. Dört kızı oldu. ‘Kadın olarak her kadının yaşadığı, şiddet, psikolojik baskıyı yaşadım. Hep birkaç bileziğimi ticarette kullanmak, azarlanmadan ekmeğimi kazanmak için sermaye olarak gördüm,’ diyen Özyılmaz, hayatını değiştirecek ilk adımı 1990 yılında attı. ‘Dört kızımın kaderi benimki gibi olmasın’ diyerek bileziklerini satarak evde tuhafiye malzemeleri satmaya başladı. Çünkü özgürlüğü evi kadardı! O dönem çarşıya gidemeyen mahalleli kadınlar müşterileri oldu. Ardından biriktirdiği para ile o dönem cazip olan örgü makinası aldı ve örgü yaparak daha çok kazanmaya başladı. İşleri yoğunlaşınca ilk işyerini kiraladı. ‘Paranın insana söz hakkı ve özgürlük verdiğini’ hissederek bir örgü makinası daha alarak örgü atölyesi kurdu. 2007 yılına kadar kızlarının isimlerini verdiği örgü atölyesini ve çeyiz mağazasını çalıştırdı. 2007 yılında artık yaptığı işin cazibesinin kalmadığını fark ederek 4 masa ile günlük yemek yaparak restoran sektörüne başladı. Altı ay sonra sektördeki yöresel yemek restoranı açığını fark ederek daha büyük bir yer kiraladı ve Kars Kaz Evi’ni kurdu. Nuran Oğuz Özyılmaz, kazın geleneksel fakat satılmayan, turizmin tanımadığı, ticarete dönüşmeyen bir yöresel ürün olduğunu düşüncesiyle harekete geçti ve kaz yemeğini hem turizm sektörüne tanıttı hem de kaz yetiştiricilerine, yöresel ürünler üreticilerine pazar kapısı oluşturdu. Talebin artmasıyla birlikte de kadın emeğini ekonomiye dahil etti.

Kars Kaz Evi’ni kurduğunda ürün tedariki konusunda sıkıntılar yaşayınca, kaz yetiştiriciliği ve ırkını devam ettirme derneği kurarak pilot bölgelerden kadın yetiştiricileri üye yaptı. Üye kadınlardan kaz satın almaya başlayarak sürdürülebilirliği sağladı. Daha sonra derneği adına Birleşmiş Milletler UNESCO’ya sunduğu ‘Sürdürülebilir Kars Kazı’ projesi ve ‘Kars Kazı yemeyen kalmasın’ sloganıyla bambaşka bir yola daha çıktı. Kadınlara yetiştiricilikte eğitimler aldırdığı projesi saha da başarılı olduğu için Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletlerden ödül aldı. UNESCO’nun sayfasında başarı öyküsü yayınlandı. Kırsaldaki kadını üretime dahil ederek, şehirdeki diğer kadınların restoran açmasına, köydeki ürünleri tanıtmasına ve çalışmaya başlamasına öncülük etti.

Kadın girişimci ve rol model olarak birçok üniversitede işletme fakülte öğrencilerinin tez konusu oldu. Yurt içi ve yurtdışı kadın programlarına kadın girişimci olarak davet edildi. Tuluhan Tekelioğlu tarafından hazırlanan 9 kahraman kadının ele alındığı Yapabilirsin belgeseli filmi ve kitabın da hayatı ele alındı.

Ekonomist, Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle 2015 yılında dokuzuncu kez düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda ‘Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci’ ödülüne layık görüldü. 2009-2015 yılları arasında 60 ülkenin katıldığı Emitt Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda Kars’ı ve Kars kazını tanıttı.

Kars’ta bulunan tarihi binalardan birini alarak âtıl vaziyetten kurtardı ve hikayesinde yine bir ilke imza attı. Restorasyonu 2016 yılında tamamlanan Kars Kaz Evi’ne tarih dokulu bu binada devam ediyor. Kars Kazı Evi’nde yılda yaklaşık 5 bin kaz tüketiliyor. Satış yalnızca restorandan yapılmıyor. Kargoyla Türkiye’nin her yerine ürün gönderiliyor. Şu an itibariyle 3 markası; Kaz Evi, Kars Kaz Evi, Nuran Abla patentli. Nuran Abla markası ile Türkiye’nin her yerine Kars yöresel ürünlerini gönderiyor. Markalaşma ve inovasyona çok önem vermekte ve dijitalleşme için çalışmalar yapmaktadır. 8 torunu bulunan Nuran Oğuz Özyılmaz’ın planları arasında üniversite bitirmek de var.

 

Sosyal medya hesapları