CENK R. GİRGİNOL

Gastronomi Yazarı – Kahve Danışmanı
Okan Üniversitesi Gastronomi Böl.Öğr.Görevlisi    

Nerede Yaşıyor?
İstanbul

Konuşma Konu Başlıkları

Topraktan Fincana Kahve- Kahve’ye Dair

İçerik

Tarihinden geleneğe kültürel mirasımız, bir tutkudur kahve… Bazen bir yorgunluğu alır bedenden, bazen mutlu yuvalar kuran başlangıcın başrolündedir. Bazen de acının karşılığıdır, saygı ve tevazu ile… Her demlenmesinde farklı tatları ortaya çıkaran Türk Kahvesi’nin tarihi, gelenek ve kültürel yapısına dair hikayeleri, detay özellikleri ve de nasıl pişirildiğine dair ipuçları ile kahvenin sihirli yolculuğuna davetlisiniz.

YAŞAM ÖYKÜSÜ

1980 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Öğretim sonrası çalışma hayatına Unilever şirketinde başlamış, satış ve organizasyon görevlerinin ardından 2003 yılında Egro Coffee Systems kurucu kadro ile kahve sektörüne giriş yapmıştır. Dört yıl boyunca satış yöneticiliği ve kahve eğitmenliği görevleriyle organizasyon yapısını büyütmüş, yurt içi ve yurtdışı aldığı kahve, kahve kavurma eğitimleri ile gelişime katkıda bulunup, sektör içindeki kahve sever ve baristaları yetiştirmeye başlamıştır.

Sırasıyla Italyan Caffe Vergnano ve Italyan Lavazza kahve firmalarının Türkiye kurulumlarında yöneticilik ve Genel Koordinatörlük görevlerini yürütmüş, barista eğitimlerini yoğun biçimde alınan yeni eğitim ve sertifikalar ile güçlendirmiştir.

2010 yılında 90 yıllık aile şirketinin yönetimine dahil olarak kendi tescilindeki marka olan “Albero del Caffe” ile kahve kavurma, özel harmanlar yaratma ve private label kahve üretim parkurunu genişletmiştir. Bu yıldan itibaren yurtdışından aldığı kahve makinesi distribütörlükleri ile birçok zincir mağaza ve kahve markasının çözüm ortağı konumuna gelmiştir. 2018 yılında CC Coffee Systems’ten ayrılmış, danışmanlık, kahve seminerleri ve eğitimlerini özel programlar ve festivaller içerisinde sürdürmektedir.

Gastronominin en prestijli yayınlarından Breakfast dergisinin danışma kurulu içinde kendi köşesinde, FoodTime dergisinde Topraktan Fincana Kahve başlıklı köşesinde kahve & gastronomi yazarı olarak yazılarına devam ederken; Gastrofests gruba bağlı Kahve dergisinin Gastronomi Yazarı olarak çalışmalarını sürdüren Cenk R. Girginol konuk olarak katıldığı televizyon ve radyo programlarında da kahve severlerin yoğun ilgisi ile kahve adına kahve severler ile buluşmaya devam etmektedir.

Türkiye’de bir üniversitede ilk ve tek olarak uygulanan “Kahve Bilimi ve Uygulamaları” dersi ile Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi olarak da görev alan Cenk R. Girginol, kahve ile ilgili profesyonel çalışmalarına yazarlığın dışında, kahve kavurma, eğitim/seminerler ve markaların kahve danışmanlığı alanlarında hizmet vererek devam etmektedir. Cenk Girginol ayrıca “Türk Kahvesi ve Kültürü Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesidir.

KİTAPLARI VE ÖDÜLLERİ

“Kahve-Topraktan Fincana”

2016 yılında, yazımı 6 yıl süren Türkiye’nin ilk ve tek kahve biyografi kitabını yayımlamıştır. Kitap 13. Baskısı ile raflardaki yerini alırken; imza günleri ve söyleşiler de programlar içerisinde gerçekleştirilmektedir. Kahve Topraktan Fincana, İngilizce olarak Amerika’da, Çince olarak da Çin Halk Cumhuriyeti başta olmak üzere Uzakdoğu’da iki dile çevrilmiş hali ile satışta raflarda bulunmaktadır.

 

  • 1995-2020 The Best of The Best, En İyilerin En İyisi ÖDÜLÜ
    Son 25 Yılın En İyi Kahve Kitabı Ödülü
    Gourmand World Cookbook Awards
  • 2020-Foreign Rights Seller Ödülü (Country Winner)
    Gourmand World Cookbook Awards
  • 2018 BK Interior Design Award– En İyi Kitap İç Dizayn Ödülü
    (USA) Independent Press Awards
  • 2017-Dünyanın En İyi Kahve Kitabı (Best in the World)
    Gourmand World Cookbook Awards
  • 2017-Türkiye’nin En İyi Kahve Kitabı (Country Winner)
    Gourmand World Cookbook Awards

“Kahve~Fincandan Lezzete”

2018 yılı Eylül Ayı’nda ikinci kitabı “Kahve – Fincandan Lezzete” Oğlak Yayınlarından yayımlanmıştır. Kahvenin Osmanlı Kültürü içindeki yeri ve Türk Kahvesi detayları ile başlayıp dünya geleneksel kahvelerinin ve yanlarında yenen otantik yiyeceklerin orijinal reçetelerini paylaşıp, Cupping (Kahve Tadımı) ile lezzete dem vurmaktadır. İçerisinde Cenk R. Girginol’un Türk damak lezzetine uygun oluşturduğu Tadım Çarkı ve Tadım Formu ile Cupping yapıp kitabınızda lezzetli bir anı olarak saklayabileceğiniz özel bir bölüm bulunurken Türkiye’nin 5 ünlü şefinin kitaba özel kahve yanı reçetesi de sürpriz olarak sizlerle buluşmaktadır.

 

  • 2019-Dünya’nın En İyi Kahve Kitabı (Best in the World 3.)
    Gourmand World Cookbook Awards
  • 2019-Türkiye’nin En İyi Kahve Kitabı (Country Winner)
    Gourmand World Cookbook Awards

“Ahde Vefa – Bir Türk Kahvesi Hikayesi

Ekim 2020’de 3. kitabı “Ahde Vefa – Bir Türk Kahvesi Hikayesi” A’dan Z’ye Türk Kahvesi’ni anlatan sıra dışı bir eser olarak kahve severler ve okuyucularla buluşmuştur. Kapağını dünyaca ünlü mikroart sanatçısı Hasan Kale’nin özel olarak tasarladığı, Türk kahvesini tarihten, kültüre, reçetelerden, sanata ele alan eserde; Prof.Dr. Emine Gürsoy Naskali, Doç.Dr.İlkay Gök, Ünlü Fotoğraf Sanatçısı Koray Kasap, Duayen Vedat Milor gibi önemli isimler de büyük katkı sağlamışlardır.

 

  • 2021-Dünya’nın En İyi Kahve Kitabı (Best in the World)
    Gourmand World Cookbook Awards
  • 2021-Dünya’nın En İyi İllustrasyon Ödülü (Best in the World) (MikroArt Sanatçısı Hasan Kale)
    Gourmand World Cookbook Awards

Sosyal medya hesapları