İLKNUR GÜNTÜRKÜN KALIPÇI


EXCLUSIVE

Atatürk Araştırmacısı, Hikaye Anlatıcı, Yazar 

Nerede Yaşıyor?
Bursa

Konuşma Konu Başlıkları
İçimizden Biri Atatürk’le Anılar
Çocukluk Ne Güzel Şey
Düşten Düşünceye Zamansız Kadınlar
Atatürk ve Müzik , Unutulmuş Notaların İzinden
Atatürk ve Tıbbiyeliler

 

YAŞAM ÖYKÜSÜ
İstanbul’da doğan Kalıpçı , akademik öğrenimini Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünde yapar. Üniversitede Felsefe Tarihi kürsüsünde akademik kariyerini sürdürürken Türkiye genelinde seksen kişinin katılacağı “Atatürkçülük” eğitimine davet edilir. Bu eğitim onun farklı bir tarihin içinde yol almasına neden olur.
Daha sonrası “Anıcı” “Anlatıcı” Aktarıcı” ve “Aracı” kimliği ile bir arşiv araştırmacısı olarak gerek yurt içinde gerekse yurt dışında ki arşivlerde nefes almayı bekleyen belgeleri ortaya çıkarmak, çeyiz sandıklarında havasız kalmış tozlu resimlerden yola çıkarak bir hayatın parçalarını birleştirmek, canlı tanıklarla zamansızlığa yolculuk yaparak Atatürk ve onunla elele veren kadın ve çocuk zamansızlarımız hakkında bilinmeyenleri ortaya çıkarmaya adanmış bir ömür…
Kırk senedir eline geçen paha biçilmez bilgilerlerin, zamansız kişiliklerin peşinden giderek , geçmişin sesini, duygularını bugünün nefesiyle harmanlamak ve yıpranmış, unutulmuş belgeleri bugünün aklı ve bilgisiyle çözümlemek adına bir kuyumcu titizliği, sabrı ve duyarlılığı içerisinde çalışılan çok uzun yıllar.
Geçmişi tanıyarak bugünün şekillendirileceği ve ancak bu şekilde geleceğin sağlam bir bilinçle kurulabileceği ilkesinden hareket ederek, bir hafıza müzesi, bir hafıza laboratuarı kurma çabası içinde , “ebedi” olduğu kadar “edebide” olan zamansızların başarılarını kaleme dökerken, bazılarını ifade edecek kadar büyük yüzölçümlü bir kelimeyi hiçbir dilde bulamamanın çaresizliği ve mahçubiyetini yaşadığı yazılar…
Tanıtımlarında “Atatürk’ü en iyi anlatan kadın” olarak geçmesine neden olan fikirleri olduğu kadar duyguları da konuşturduğu hepsi sıra dışı bir formatta düşünülmüş konferansları…
Örneğin 1919-1938 yılları arasında yaşamış ve Türkiye’de ve dünyada ilklere imza atmış kadınlarımızı aktardığı “Düşten Düşünceye Zamansız Kadınlar” adlı araştırmasını konferans literatüründe bir ilk olan formatla aldığı davetlerle yurt içinde kırk iki merkezde ve yurt dışında İsveç’te Stocholm ve Malmö’de, Amerika’da Los Angeles ve San Diego’da vermiştir.
Yedi sene süren araştırması olan ve arşivde unutulmuş bir belgede geçen Atatürk’ün bir vasiyetini de kapsayan bir eserin Türkiye prömiyerinin yapıldığı “Atatürk ve Müzik , Unutulmuş Notaların İzinden” adlı araştırmasını senfoni orkestrası eşliğinde vermeye devam etmektedir. Ayrıca Tıp kongrelerinin açılış veya kapanışlarında “Atatürk ve Tıbbiyeliler” konulu “ tiyatral konferansı da çok davet aldığı konferanslarından biridir. Buna benzer on dört ayrı konuda farklı formatlarda bireysel konferanslarını da davet aldığı yurt içi ve yurt dışı her türlü platform ve okullarda vermeye devam etmektedir.
Ayrıca Bursa’da dört metre boyutunda ve tüm Kurtuluş Savaşı Kadın Kahramanları içine alan “Kara Fatma Anıtı” projesi ile “Atatürk ve son balo” kısa film projesi ve Mudanya Hastanesi girişinde Türkiye’de ilk ve tek örnek olan “Atatürk ve Sağlık” görsel köşesi hayata geçen projeleridir.
Bütün bu başarılı çalışmaları sonucu Türkiye Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi haberleşme üyeliğine getirilmiştir.
Sekiz sene Genelkurmay Başkanlığının davetiyle yurdun dört bir tarafında gitmediği hiçbir il kalmamacasına Mehmetçik ile buluşarak onlara “Atatürk’ün bilinmeyen yönlerini” anlatmıştır. Askeri Okullarda, Harp Akademisinde ve EDOK Komutanlığı Öğretmen Yetiştirme Akademisinde dersler vermiştir.
Bu yoğun çalışmaları ona pek çok ödülün yanında “Ezber bozanlar” ,”Gölgesi bu topraklara uzun düşen insan”, “Yılın Kadını” “Vefa Ödülü” ve 100. Yıl adına “Başarının sırrını çözen, gurur ve ilham veren Türkiye’nin yüz akı yüz kadınından biri” “Kadınlarımıza Güç Katan Güçlü Kadın Ödülü” ,”Atatürkçü Düşünceye Hizmet Ödülü” gibi özel ödüllerini de getirmiştir.

Kırk yıldır çeşitli platformlarda,işyerlerinde, okullar da ve seksen bir ilimiz ile yurt dışından aldığı davetlerle on dört ayrı konuda konferanslarını halen farklı metotlarla vermeye devam etmektedir.

Kitaplarından bazıları :

Zamansız Kadınlar, Her yönüyle insan Atatürk, Esprileri ile Atatürk, Anmaktan anlamaya doğru Atatürk, Özlemden eyleme doğru Atatürk, Çocukluk ne güzel şey, Doğa ve çevre anlayışıyla Atatürk , Atatürk’le bir gezinti, Çınar ağacı ve yürüyen köşk, Atatürk Bursa ve basın, Atatürk ve politika, Atatürk ve Misak-ı Maarif, Bursa’nın Zamansız Kadınları …

Röportaj:

Tv Programları:

Tv Programları: