GÜRAT ÖZTÜRK

SENİ UNUTMAYACAĞIZ (∞)

(8 Haziran 2024 tarihinde kalp krizi sebebiyle aramızdan ayrılan çok sevgili arkadaşımız Gürat Öztürk’ün anısına…)

Profesyonel Kâğıt Sanatları Uygulayıcısı

“Ben kâğıtlara, bir müzisyenin enstrümanına, bir çiftçinin toprağına, bir terzinin iğnesine bağlı olduğu gibi bağlıyım. Kâğıt deyip geçmiyorum, evet! Gazete, kitap, dergi, hayatımızın bir parçası haline gelmiş, günlük hayatta aslında nereye baksak göreceğimiz, çoğunlukla dokunduğumuz bu malzeme benim hayatımın bir parçası. Crepe kâğıtlar, karton kâğıtlar, su geçirmeyen kâğıtlar, pelur kâğıtlar… Saymakla bitiremeyeceğim çeşit var. Hepsi benim dünyam.

Öte yandan ekonomik ve aynı zamanda alternatif bir sanat. Geri dönüşüme de önemli katkıları var. Çocuklar üzerindeki etkisi büyük ama yetişkinlerin de eğer yaparlarsa çok rahatlayacakları, yaratıcılıklarını arttıracakları bir sanat dalı. Dümdüz bir kâğıdı çoğu zaman sadece katlayarak 3 boyutlu bir hale getirmek büyüleyici bir durum. Tekrarlı hareketlerin meditatif etkisi vardır. Denemek isterseniz ara vermeden 10 tane katlayın, ne kadar rahatladığınızı göreceksiniz. El, kol, göz koordinasyonunuzu inanılmaz derecede geliştirir. Geometri öğrenmenizde faydası vardır ki çocuğunuzun geometri ile arası iyi değilse origami ile sevdirebilirsiniz.

Kağıtların ve bu sanatın bana verdiği en büyük haz ise üretmek ve yaratmak. Hep dediğim gibi: Bana kâğıtlarımı verin gerisi sizin olsun!”

YAŞAM ÖYKÜSÜ

Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler mezunu. Mezuniyetinin ardından, öğrencilik yıllarında da yaptığı radyo programcılığı ve TV sunuculuğu mesleğine devam etti. 10 yıl yurt dışında yaşadıktan sonra İstanbul’a geri döndü. Yurt dışında yaşadığı yıllarda resim dersleri de aldı. Çeşitli sanat dalları ile uğraştı, ilgisini çeken her şeyi deneyimledi ancak origami son durağı oldu. Bugüne kadar yaptığı her şeyin aslında kendisini origamiye hazırladığını gördü ve kararını verdi. Kâğıttan yaptığı figürlerle tasarım yapmaya başladı. Tasarımlarının ilgi görmesi ve talebin artmasıyla mevcut işini bırakıp, 2014 yılından beri sadece kağıtlarla haşır neşir olmaya başladı.

Kâğıt sanatçısı Gürat Öztürk, turna kuşu katlayarak başladığı origami sanatında Türkiye’deki ilk kişisel sergiyi açarak hobisini profesyonelliğe taşımayı başardı. Katladığı her kâğıda sınırsız hayaller sığdıran sanatçı; barışın ve umudun simgesi turna kuşunun temsil ettiği duygunun gücü ve değerini yansıtarak, dilek ağacının dallarına “bin turna kuşu” asarak başlattığı ‘Umudunu Katla’ sosyal sorumluluk projeleriyle de farkındalık yarattı.

 

Sosyal Medya Hesapları

 

Konular: Sanat, Kültür, Geri Dönüşüm, Sosyal Sorumluluk